Főoldal
   Hőszivattyú ?
   Beüzemelés
   Tanácsok
   Újdonságok
   GEO és H Tarifa
   Akciók
   Partnereink
   Referenciák
   Letöltés
   Sajtó
   Táblázatok
   Archívum
   Ált. szerződés
   Üzenetküldés
   Jogi nyilatkozat
   English
 
 

Klíma- betegség: LEGIONELLOZIS

Mi a valóság? Hogyan terjed? Mi okozza? Hogyan előzhető meg?

 

 

 

A kórokozó:                          Legionella pneumophila, család: Legionellaceae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mérete:                              0.3 to 0.9 μm széles és kb. 2 μm hosszú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtalálható:                       minden természetes vízben, főleg a szennyezettben

 

 

 

A TISZTA KÉSZÜLÉK NEM TERJESZTI!

 

 

Ezt a rejtélyes betegséget, a legionellózist egy USA -béli szállodában 1976-ban veteránok találkozásán észlelték először. A résztvevők nagy számban egy tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkáló betegségben szenvedtek. A több mint 4000 részvevő közül, majdnem 30- an meghaltak. A betegség megállapítása után a fertőzés eredetét kezdték keresni.

 

A későbbiek során megállípatották, hogy a betegség főleg az öregekre, cigarettázókra, tűdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt.

 A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet.

 

Szellőző rendszerek

Rövidesen megállapították, hogy a szálloda szellőztető rendszere a ludas. Pontosabban annak légnedvesítő része, ugyanis a levegő páratartalmának növelése érdekében vizet porlasztottak a befújt levegőbe. A baktériumok a beporlasztott vízben tenyésztek, megfertőzve a levegőt is. Az apró, fertőzött vízcseppeket belélegezve fertőződtek meg a veterán résztvevők.

A fertőzés emberről- emberre nem terjed, csak a levegőben lévő víz-sprayt belélegezve, ha a vízcseppek fertőződtek.

A baktériumok, mint azt a kutatások kimutatták, a pangó, 40 C körüli vízben szaporodnak intenzíven. Ennek megfelelőn, hogy a víz fertőződését megakadályozzák, a beporlasztott vizet vagy fel kell forralni, vagy nem kell vizet porlasztani, hanem a nedvesítésre gőzt kell alkalmazni.

A korszerű légtechnikai elemek nagy többsége napjainkban már gőzős nedvesítővel rendelkezik.

 

Használati melegvíz

Egy másik lehetséges út a megfertőződésre, a helytelenül kialakított használati melegvíztárolók. Ezek pangó szegletében kialakulhat 40 C körüli vízsziget, ahol elszaporodhatnak a legionella baktériumok. Zuhanyzáskor a fertőzött vízcseppek belégzése megbetegedést okozhat.

A korszerű használat melegvíz tárolókat már eleve úgy tervezik, hogy pangó, lehűlő zónák ne alakuljanak ki, de ezen túlmenően a szabályzó automatika időnként felfűti a vizet magas hőmérsékletre, vagyis fertőtleníti azt.

 

Split (háztartási légkondicionáló)- A TISZTA KÉSZÜLÉK NEM TERJESZTI!

 

A split (háztartási légkondicionáló) normális esetben nem porlaszt vizet a légtérbe, tehát legionella betegséget sem okozhat. Ha a kondenzvíz felgyülemlik, akkor a ventilátor beporlaszthat vizet. Ezen túlmenően a split hőcserélőjén egy nagyon nedves környezet alakul ki, a hőcserélő felületére a hűtött levegőből különböző szerves anyagok rakódnak le és ezek fertőződhetnek baktériumokkal. Ez a levegőbe jutva már komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozhat, ezért a split hőcserélőket gondosan és rendszeresen tisztítani szükséges. A berendezés elfertőződöttségét általában jelzi a split készülékből áradó ammóniás vagy egyéb kellemetlen szag. A tisztításhoz speciális összetevőjű sprayek és mosószerek kaphatóak, amelyek nem teszik tönkre és nem korrodálják a készülék belsejét, de elpusztítanak minden korokozót és megtisztítják a felületeket.

 

A legionella betegséget tehát a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák: légnedvesítők, szökőkútak, zuhanyzók, pezsgőfűrdők stb.

 

A legionellózis és az egyéb fertőzések egyszerűen megelőzhetőek, a készülékek rendszeres és folyamatos tisztításával, karbantartásával.

Akciók
 AKCIÓS PÁRÁTLANÍTÓ- MINIDRY160 10 l/nap
Partnerek
 Air Con Energy Kft.
 Bautherm Bt.
 Bicalor Kft.
 Blaskovits Kft.
 Cool-Net Bt.
 Energo-Trend Kft.
 Hidro-Geodrilling Kft.
 Hitech-Sol Kft.
 Innotherm Kft.
 Kalor Center Kft.
 Kaparit Kft.
 Klíma Agria Bt.
 Klimatrend Kft.
 Klimber Kft.
 Krial Kft.
 Bakó-Cool Kft.
 Mart Kft.
 Maximum Kft.
 Mecsek Klíma Kft.
 MERKAPT Kft.
 Monting Kft.
 Napmester Kft.
 NaturNRG Kft.
 Pásztor és Veres Kft.
 Pintér Épületgép. EC
 Szolárvent Kft.
 Ventrade Kft.
 Vitari Kft.
 ÉPÍTÉSZ IRODA: Architéma Kft.
Linkek
 Aermec
 Sierra
 Fral
 MagyarHőszivattyús Szövetség
 legtechnika.lap.hu
 France Geothermie
 Zöldtech Magazin
 Szivárgasvizsgálat Regisztráció
 Eurovent
 Impresszum