Szükséges hőteljesítmény meghatározása: miért fontos?

A szükséges hűtési teljesítmény

A legnagyobb baklövést itt lehet elkövetni. A nagyáruházak polcain kapható készülékek mellé rendszerint egy ajánlást is  feltüntetnek, amelyben közlik, hogy mekkora helyiséget lehet kihűteni az adott termékkel.

Gondoljunk csak arra, mit szólnánk ha a cipőboltban az eladó megkérdezni a magasságunkat, és ennek alapján ajánlana egy cipőméretet, de amelyet nem tudunk felpróbálni, és vásárlás után nincs mód a cserére sem.

 Pedig egy pár cipő lényegesen kevesebbe kerül mint egy split készülék, de ennek ellenére valószínűleg nem vásárolnánk ebben a boltban.

 

Akkor splitet miért lehet így eladni?

Sok szerelő is légköbméter illetve alapterület alapján határozza meg a szükséges teljesítményt, de ezzel csupán a hozzá nem értését bizonyítja.

 A gyakorlatban ez, szerencsés esetben, megfelelően jó közelítést eredményez, de az a méretezési mód sem elfogadható egy több százezer forintértékű berendezés vásárlása illetve telepítése előtt, melyet a későbbiek során már nem lehet egyszerűen nagyobbra cserélni, mint például egy porszívót.

A hűtési teljesítmény meghatározásánál figyelembe kell venni a tájolásokat, ablakok felületeit, árnyékolásokat, belső hőterhelést, épületszerkezetet stb. Két ugyanakkora helyiség közt akár négyszeres eltérés is lehet csak az égtáj szerinti elhelyezkedésük miatt!

Felelőtlenség és szakmai hiányosságokra utal, ha valaki alapterület szerint akar splitet méretezni.

A túlméretezett készülék fölöslegesen drága, nagy méreteivel otromba és még zajos is. A túl kis készülék igaz, hogy olcsó, kicsi, de mire jó, ha a legfontosabb feladatát nem tudja ellátni: nem hűti le a helységet?

Gondoljuk arra, hogy két hasonló adottságú helyiségnek akár négyszeres eltérés is lehet a hőigénye közt, csupán a tájolás szerint. A nyugati fekvésű szobákban, délután az alacsonyabban járó nap könnyebben besüt, ezért ez a legkedvezőtlenebb fekvésű, és nem a déli!

De akkor mit tegyünk? Vizsgáljuk meg a hőszükséglet meghatározása fejezetet honlapunkon,  ahol egyszerűen alkalmazható táblázat vagy szoftver segítségével közelítőleg kiszámolhatja Ön is mekkora készülékre van szüksége valójában, vagy forduljunk megbízható szakemberhez!