Hogyan válasszunk splitet?

 

 

AERMEC splitek akciós árlistája

 

Melyiket válasszam?

Az eladások növekedésével egy időben a kereskedelmi árak is zuhantak, amely egyre szélesebb vásárlói réteg számára elérhetővé teszi a légkondicionálók alkalmazását. Mint látható, még ha az idei nyár ne is sorolható a legmelegebbek közé, az elmúlt években viszont számottevő volt a kánikulai napok száma. Sokan splitek beszerzése mellett döntöttek, de senkitől sem várható el, hogy értsen az épületgépészeti szakma eme ágazatához, és, hogy önállóan tudjon választani. A "szakemberek" néha visszaélnek a bizalommal, de aki az áruházak polcairól szeretne vásárolni, az jó ha előtte tájékozódik.

 

Az elmúlt évek meteorológiai adatai, és a várható jövő- vagyis miért is kell nekem hűtés?

Helyi adottságok figyelembe vétele

Mekkora készülékre van szükségem? Avagy a légköbméternek nem sok köze van a hűtési teljesítményhez.

Hőszükséglet meghatározása (táblázat a hőterhelésekkel, amit te is használhatsz!)

Milyen beltéri egységet válasszunk?

Hány kültéri egységes készüléket is akarunk?

Mi mennyibe kerül? avagy milyen szolgáltatásokra van szükségünk

Energiaosztály? mennyibe fog kerülni az üzemeltetés? Milyen készülékkel lehet ezt csökkenteni?

Hol vásároljak: szakcégnél, vagy hipermarketben?

Zajbírság! A zajszintekre mindig figyelni kell!

A cikkünkben nem a márkák közti különbségeket fogjuk és akarjuk megvizsgálni, hanem konstrukciós sajátosságokat veszünk sorba, és azok előnyeit hátrányait vesszük nagyító alá.

 

Egy dolgot semmiképp se tegyünk, ne kísérletezzünk a házilagos felszereléssel. Biztosan nem fog sikerülni, ugyanis a telepítés csak drága célszerszámokkal végezhető el, és ennek hiányában szinte biztosan 1-2 éven belül végérvényesen tönkremegy a készülék.

Ez, röviden és a szakmai részletekbe nem bonyolódva, azért van, mert a nem megfelelő technológiával, vákuumozással, tisztított rézcsővel végzett telepítés során idegen anyagok maradhatnak a rendszerben (pl. levegő, vízpára, por stb.) amelyek a hűtőközeggel és olajjal reakcióba lépve savas elegyet képezhetnek, majd a teljesen zárt kompresszor tekercsszigetelését korrodálva zárlatot okoznak.

A kompresszort cserélni drágább mint új készüléket vásárolni. Tehát ne kísérletezzünk, nem éri meg, és biztosan nem fog sikerülni. Van forgalmazó, aki a saját készülék leírásában tanácsokat ad, hogyan szereljük fel házilagosan a készüléket.

Ez megtévesztő, és jogszabályba ütköző, ugyanis a telepítést a szakmai követelményeken túlmenően, csak hatósági vizsgával rendelkező szerelő végezhet!

Cikkünkben az általánosságban elterjedt, és a köztudatba kitörölhetetlenül beívódott split elnevezést fogjuk használni, amely alatt kültéri és beltéri egységgel rendelkező, léghűtést ellátó készüléket értünk.

Általánosságban elmondható, hogy épületgépészeti gépeknél az alapvető elvárás, hogy komfortos környezetet teremtsen, vagyis tartózkodásra alkalmas hőmérsékletet, elviselhető zajszintet és megbízható működést hosszú éveken keresztül.

 Tegyük fel, hogy a split készülék alkalmazása mellett dönt a megrendelő, akkor néhány szempontot, szakmai tanácsot mindenképpen meg kell említeni az ügyfélnek.

Némely ügyfél a faggatásunkat fölösleges „kekeckedésnek” fogja értékelni, de legtöbbjük hálás lesz érte, és ezáltal meggyőződik, hogy a szerelő, eladó érti a dolgát, biztosra akar menni.

Ez a szolgáltatás, ez a szakmai hozzáállás viszont nem biztosítható a nagyáruházak polcain megjelenő készülékek esetében, ahol az eladónak a legtávolabbi fogalmai sincsenek a klimatizálás fortélyairól, tehát semmilyen felvilágosítással nem tud szolgálni. A laikus vásárló saját belátása szerint kell döntsön, és sokszor csak szereléskor szembesül a ténnyel, hogy a kültéri egységet nincs hová felszerelni, a készülék nem megfelelő méretű stb.

Döntés előtt tehát, a készülék kiválasztásakor több szempontot érdemes megvizsgálni:

  • szükséges hűtési teljesítmény (nem az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet számolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembevétele is!)
  • a helyi adottságokat (hogyan lehet a kültéri egységet felszerelni, zajszintek, szerelhetőség, kondenzátum elvezetés, kültéri és beltéri közti vezetékhossz stb.)
  • a beltéri egység illeszkedése a belső tér kialakításához (oldalfali, parapet, légcsatornázható, elburkolt, kazettás stb. kivitelek közt választhatunk)
  •  monosplitet vagy multisplitet válasszunk (beltéri egységenként egy. egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet csatlakoztassunk)
  • ár/minőség arány (nem biztos, hogy az olcsó készülék kevesebbe kerül 2-3 év üzemeltetés után is!)
  • eladás előtti és eladás utáni szolgáltatás (megbízható készülék kiválasztás, méretezés, szakszerű szerelés biztosítása, garancia érvényesíthetősége, alkatrészellátás biztosítása stb.)

Az egyes gyártok eltérő szolgáltatásokkal látják el termékeiket, némelyek hasznosak, némelyek csak hangzatos marketing fogások, és sok plusz szolgáltatásra tulajdonképpen soha nincs szükség, vagy nem térül meg ésszerű határok közt.

De mint tudjuk, a vásárlások nem mindig ésszerűségi alapokon működnek, hanem hatalmas szerepe van az érzelmeknek, bizalomnak, ismertségnek és egyéb szubjektív tényezőknek is.

A fenti gondolatokat, a teljesség igénye nélkül, gondolatébresztőnek szántam, természetesen a probléma ennél sokkal bonyolultabb, és általában a fenti szempontokat kombináltan kell figyelembe venni. Az tény, hogy egyre több készüléket vásárolunk, azok ára egyre kedvezőbb, de az áron túlmenően célszerű egy kicsit jobban körüljárni a témát választás illetve vásárlás előtt. Jelenleg látszólag a split piac meglehetősen szerteágazónak, ziláltnak és szervezetlennek tűnhet, de ez lassan biztosan javulni fog, átláthatóbb, ellenőrizhetőbb lesz.

Nem akarok azzal a közhellyel élni, hogy majd az Európai Unióba való belépés mindent megold, mert ez alapvetően vásárlói szemléleten múlik, illetve a szakemberek lelkiismeretén, hogy mennyire korrektül szolgálják ki a laikus megrendelőket.

 

Nem is maradt más, mint jó válogatást és szerencsés vásárlást kívánjunk, de előtte ne feledjen el érdeklődni, vagy tájékozódni (itt) !