VCZ1X4- négycsövesítő szelepkészlet polivalens hőszivattyús rendszerekhez

 

Kétcsöves fan coil használható négycsöves fan coilként is.

Négycsövesítő szelepkészlet előnyei

A klasszikus négycsöves fan coilokban van egy hűtési alap hőcserélő, és egy vízoldalon ettől teljesen független fűtési hőcserélő, amely azonban jóval kisebb méretű, mint a hűtési hőcserélő. Ennek megfelelően a fűtési üzemben, azért, hogy a megfelelő teljesítményt le tudjuk adni, magasabb hőmérsékletű vízzel kell üzemelni, jellemzően 50-70 °C- ossal.

A fűtési és hűtési hőcserélőbe külön csőhálózatról egy- egy szelepkészlet segítségével az igényeknek megfelelően engedjük be a fan coilba a fűtési, vagy hűtési vizet. A folyamatokat a szelepke nyitás/zárását a négycsöves termosztáát vezérli.

A rendszer kialakítása költséges, a fan coil a két független hőcserélővel, és két szelepkészlettel, de olyan esetekben amikor a hűtési és fűtési víz nem keveredhet, hagyományos megoldások esetében (folyadékhűtő+ kazán) sajnos nincs más megoldás, ezt a rendszert kell használni, ha az épület egyidőben egyik zónában fűtést másikban fűtést követel.

Azonban, amikor pl. polivalens hőszivattyús a rendszer, vagy kondenzációs kazán + folyadékhűtő, és a fűtési és hűtési rendszer vízoldalon keveredhet, ott adódik egy kedvezőbb megoldás, a négycsövesítő szelepkészlet.

A megoldás lényege, hogy a fan coil csak egy hőcserélőt, az alap hűtési hőcserélőt tartalmazza, vagyis alap, kétcsöves fan coil.

A négycsövesítő szelepkészlet meg hol a melegvizet, hol a hideg vizet engedi a fan coilba egyetlen hőcserélőjébe,  a fűtési vagy hűtési igény szerint, vagyis pont úgy, mint a négycsöves fan coil esetében.

Leírás

A speciális szelepkészlet lehetővé teszi 2-csöves fan-coilok 4-csöves hálózatba illesztését.

A készlet két szeleptestet, két szelepmozgatót és a szükséges vízoldali csöveket, fittingeket valamint ezek hőszigetelését tartalmazza. A szelepkészlet balos (VCZ_X4L) és jobbos kivitelben is rendelhető (VCZ_X4R). A szelepmozgatók on/off kivitelűek, feszültségmentes állapotban zártak, ekkor a víz kikerüli a hőcserélőt és visszaforog a gerincre. A szelepmozgatót a fan-coil termosztát vezérli; ellenőrizze a tervezett termosztát paramétereit.

A szelepkészlet használhaó az FCZ fan coil családhoz, FCL kazettás, fan coilokhoz.

 

Mivel ez az alap fan coil  hőcserélő nagyobb felületű, mint a négycsöves hőcserélőben a kiegészítő fűtési hőcserélő, ezért ugyanazt a teljesítményt le tudja adni fűtéskor a fan coil alacsonyabb vízhőmérséklettel is. Hőszivattyúknál és kondenzációs kazánoknál viszont minél alacsonyabb vízhőmérséklettel tudunk üzemelni, annál jobb a hatékonyság, és olcsóbb az üzemeltetés.

Miért használjuk?

Használata kimondottan négycsöves polivalens hőszivattyúk esetén előnyös. A polivalens hőszivattyú egyszerre biztosítja a hűtési hideg és a fűtési meleg vizet, viszont egy helyiségben vagy hűteni, vagy fűteni kell. Hűtéskor az amúgy is szokott hűtési hőcserélő van használatban a fan coilban. Viszont fűtési igény jelentkezése esetén a szelep átvált, és ugyanazt a "hűtési" hőcserélőt használjuk fűtésre is.

A hagyományos négycsöves fan coilokban a fűtési hőcserélő sokkal kisebb, mint a hűtési hőcserélő. Ez azért van, mert hagyományos kazános fűtés esetén a kisebb hőcserélő felület is bőven elegendő a viszonylag magas hőmérsékletű fűtővízzel való működéskor a szükséges teljesítmény leadásához.

Amennyiben hőszivattyús fűtést alkalmazunk, törekednünk kell a legalacsonyabb fűtési vízhőmérsékletű fűtésre, mert a hőszivattyú hatékonysággal ezzel növelhető. Ezért, ha a fan coilban a négycsövesítő szelepkészlettel a nagyobb felületű "hűtési" hőcserélőt használjuk fűtésre is, akkor ennek nagyobb felülete lehetővé teszi, hogy az hőszivattyúval alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízzel üzemeljünk, ezáltal tovább növelhető a hőszivattyú hatékonysága, csökkenthető az üzemeltetési költség, kevesebb a primer energia felhasználás, és tovább csökken a CO2 emisszió.

Beruházó oldalon szintén kedvezőbb ára és szerelési díja is van a négycsövesítős szelepkészlettel a fan coilnak, mint a hagyományos négycsöves fan coil+fűtési szelpkészlet+hűtési szelepkészlet. A termosztát ugyanaz a négycsöves termosztát marad mindkét esetben.

Amennyiben keveredhet a négycsöves rendszerek esetében a hideg és meleg víz, és hőszivattyúval, vagy kondenzációs kazánnal fűtünk, akkor alkalmazzuk a négycsövesítő fan coil szelepkészletet:

- olcsóbb lesz a beruházás, a fan coil a kiegészítőivel

- alacsony hőmérsékletű fűtéseknél kedvezőbb lesz a fűtési üzemeltetési költség

 

A használat hatásai

 

Egy elvégzett tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk három eltérő klímaviszonyokkal rendelkező európai város (Stockholm, London, Róma) hasonló építményét, hagyományos kazános/folyadékhűtős rendszereit, polivalens hőszivattyús rendszer hasonló hőmérsékletekkel működően és ugyanezen rendszerek csökkentett fűtési hőmérséklettel működés esetén (négycsövesítő FC szelepkészlettel a hűtési nagyobb felület használható fűtésre is), akkor a legkevesebb üzemeltetési költség a polivalens hőszivattyús, négycsövesítő szelepkészletekkel szerelt fan coil rendszer esetében adódik, vagyis az alacsonyabb fűtési előremenő hőmérséklet esetén a legtöbbet a hőszivattyú hatékonysága javul.

A legkedvezőbb érték Londonra adódik, ahol az időjárás miatt a legtöbbet tudjuk a polivalens hőszivattyút egyszerre fűtésre és hűtésre is használni. Az üzemeltetési költségek viszonya a felhasznált primer energia arányokat is szemlélteti.

 

 

Működési séma

 

Hűtés:

A felső ágon az A-AB ág zárva van, míg a B-AB by-pass ág nyitott, amikor a szelepmozgató alaphelyzetben van.

Fűtés:

Az alsó ágon az A-AB ág nyitott, míg a B-AB by-pass zárt, ha a szelepmozgató tápellátást kap.

Leírás

A speciális szelepkészlet lehetővé teszi 2-csöves fan-coilok 4-csöves hálózatba illesztését. A készlet két szeleptestet, két szelepmozgatót és a szükséges vízoldali csöveket, fittingeket valamint ezek hőszigetelését tartalmazza. A szelepkészlet balos (VCZ_X4L) és jobbos kivitelben is rendelhető (VCZ_X4R). A szelepmozgatók on/off kivitelűek, feszültségmentes állapotban zártak, ekkor a víz kikerüli a hőcserélőt és visszaforog a gerincre. A szelepmozgatót a fan-coil termosztát vezérli; ellenőrizze a tervezett termosztát paramétereit.

A megfelelő szelepkészlet kiválasztásához szükséges információkat a fan-coilok adatlapja tartalmazza:

VCZ1X4_, VCZ2X4_, VCZ3X4_ – FCZ és FCZI fan-coilok fő hőcserélői

 

Technikai adatok

 

 

Szelep műszaki adatok

 

Vízhőmérséklet határok

4°C ÷ 80°C

Használható közeg

víz (glikol max. 50%)

Maximális üzemi nyomás a fan-coilon

800 kPa

Üzemeltetési hőmérséklettartomány

0°C ÷ 40°C

Tárolási hőmérséklettartomány

-25°C ÷ 60°C

Szelepmozgató felfogatása

M30 x 1.5

Szeleptest

 

Csatlakozások

G 3/4" külső

Tömítés

Flat

Meghúzási nyomaték

35Nm (25÷50Nm)

Csatlakozó csövek

 

Berendezés oldal

 

Hőcserélő csatlakozás VCZ1X4

G 1/2" belső

Hőcserélő csatlakozás VCZ2X4 - VCZ3X4

G 3/4" belső

Tömítés

Flat

Meghúzási nyomaték

35Nm (25÷50Nm)

Szelep oldal

 

Csatlakozások

G 1/2" külső

Tömítés

O-gyűrű

Meghúzási nyomaték

15Nm (10÷30Nm)

Nyomásesés

 

Kvs A - AB

2.2

B - AB (By-pass)

2.2

 

 

230V szelepmozgató műszaki adatok

 

Tápellátás

230V (±10%) ~ 50Hz

Indítási áramlökés

0.5A x 0.5s (2x0.25A)

Teljesítményfelvétel

5W (2x2.5W)

Indítási idő

90s

Nyitási idő

180s

IP védelem

IP44

Védelmi osztály

Class II

Üzemeltetési hőmérséklettartomány

0°C ÷ 40°C

Tárolási hőmérséklettartomány

-25°C ÷ 60°C

Felfogatás

M30 x 1.5

Tápkábel

L=2000mm (2 x 0,75mm2)